5 Ziekenhuis-characters (2015)

In 2014 heb ik vijf characters ontwikkeld, vanuit een concept van Tinker Imagineers. Ze zijn verwerkt in het gethematiseerde behang en in de speelobjecten binnen in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Ze komen ook tevoorschijn in een aantal geprojecteerde animaties, en in een animatie die wordt afgespeeld op iPads in de verkoeverkamer. I heb alle vijf characters ontworpen, gemodeld, geshade, gerigd en geanimeerd gedurende 2014 en 2015.
Uitgaande van de briefing van de klant, ben ik begonnen met de look & feel te ontwerpen avn de vijf characters. Ik heb heel erg veel versies geschetst, waaruit we voor elk character de finale hebben uitgekozen om in 3D uit te werken. “Blij” was het meest duidelijk, omdat hij een menselijke vorm moest hebben en moest doen denken aan een kind van een jaar of 8. C-Bot daarintegen kon van alles zijn, zo lang het maar een robot-achtig ding was, met of zonder onderdelen van dieren. En transformeerbaar, zoals een ehh… Transformer.
De vijf characters hadden elk een ander doel: Blij, een oranje kleifiguurtje, is het makkelijkst voor kinderen om zich mee te identificeren. Knuf is het meest knuffelig, hij lijkt een beetje op een beer en heeft een zachte vacht. Als je troost zoekt, moet je bij hem wezen. C-Bot lijkt een beetje op een ziekenhuis-apparaat, als zoiets in een robot zou veranderen. Hij maakt medische machines minder eng. Vouw is een Origami-wezen, die kan veranderen van vogel naar boot en meer, als hij wil. Hij vertegenwoordigt creativiteit, vrijheid, ontwikkeling, en verandering. Vizzel, als laatste, is niet één individu, maar een school vissen, die reageren als een eenheid. Zij laten je je sterk voelen, als anderen er bij zijn.
De meeste van de renders zijn gebruikt door Tinker om in het behang te verwerken, door het hele ziekenhuis. Hun Photoshop-schetsen dienden als gids voor mijn renders, die ze daarna in hun finale design hebben verwerkt. Alles, behalve de characters is 2D materiaal dat door Tinker is ontwikkeld. Het behang is heel slijtvast, en natuurlijk afwasbaar. De afmetingen zijn enorm, met een boel leuke details, van vloer tot plafond. Kinderen vinden het geweldig: doel bereikt!
Het nieuwe Juliana Kinderziekenhuis werd geopend door koningin Máxima, hier te zien terwijl bij de projecties in één van de behandelkamers. Deze animaties heb ik specifiek passend gemaakt voor het behang en de projector-opstelling in deze kamer, zodat de characters en de andere animaties de lijnen in het behang precies volgen. Het lijkt alsof ze in het 2D landschap bewegen, en er in verdwijnen.