ACE1

Heb je ooit geprobeerd op een houtvuur te koken? Hout sprokkelen duurt eeuwen, dan moet je het vuur nog opbouwen tot het heet is, en dan moet je weer eeuwen wachten, in de bijtende rook, tot je eten eindelijk gaar is. Stel je voor da je dat elke dag moet doen, je hele leven lang, zoals veel mensen op het Afrikaanse platteland (en andere delen van de wereld).

Er is ook goed nieuws: je zult niet lang lijden, want rook is giftig. Elk jaar sterven er 4 miljoen mensen als gevolg van rokerige kookvuurtjes. Dat is ongeveer de hele bevolking van Nieuw-Zeeland! En voor het grootste deel vrouwen. African Clean Energy heeft als doel om de mensen die dat nodig hebben te voorzien van een manier om schoon te koken, en hernieuwbare energie, voor een prijs die ze kunnen betalen.

Enter: de ACE1. Een stevig kooktoestel, dat elk soort vaste brandstof aan kan. Of het nou koeienmest is, bamboe, kleine stokjes, afgekloven maïskolven, of blaadjes. Hij brandt zonder rook, met alleen water en CO2 als resultaat, en bespaart 70% brandstof. Dat is 70% sprokkeltijd bespaard, om nog niet te spreken van de 70% bomen. Hij brandt op 1000 graden Celsius, zodat je eten veel sneller klaar is. De tijd die je over hebt, kun je besteden aan schoolwerk of studie, met de bijgeleverde LED-lamp. Of door je familie en vrienden te bellen met je mobiel, die je op kan laden aan de in gebouwde USB-poort.
Na de succesvolle crowdfunding produceert het familiebedrijf deze kooktoestellen nu in Lesotho. Dat doen ze natuurlijk op basis van eerlijke salarissen en arbeidsomstandigheden.

Het bedrijf breidt nu uit naar nieuwe gebieden, en hoewel ze al een hele mooie promo video hadden van de hand van Mr. Lee, hadden ze nog behoefte aan een goede sales video. Ik heb van de ACE1 en de accessoires een paar high quality 3D modellen geproduceerd, en een animatie gemaakt waarin de werking wordt uitgelegd, en de ACE1 super gelikt in beeld komt. Allemaal zonder tekst of voice-over, zodat de animatie taal-neutraal is, en gebruikt kan worden in Afrika, Azië, Zuid-Amerika, of waar dan ook.

Voor de natuurliefhebbers in de meer bevoorrechte landen: jullie kunnen er nu ook eentje bestellen via de website, zodat je in het park, op het strand, in de boot, en op de camping kunt koken!